Uutta näkökulmaa valtuustoon
Jorma Wiitakorpi / Kirjoituksia / Porvoo tarvitsee muutosjohtajuutta sekä vastuullisuutta ja yhteistyötä päätöksissä

Porvoo tarvitsee muutosjohtajuutta sekä vastuullisuutta ja yhteistyötä päätöksissä

Julkaistu:

Uutta näkökulmaa valtuustoon

Muutos on aina myös mahdollisuus. Sen onnistuneeseen läpivientiin tarvitaan ihmisiä, joilla on kokemusta rakenteiden uudistamisesta ja muutosprosesseista. Olen yli 30 vuoden yritysjohtamistyössä vienyt läpi useita muutosprosesseja, joiden tuloksena on kyetty luomaan uutta ja muutettu toimintatapoja eri yhteisöissä.

Porvoossa on vuosien kuluessa tehty monia suunnitelmia ja niistä on maksettu kalliisti, koska useat niistä ovat jääneet vain suunnitelmiksi. Jatkossa näin ei voi olla.

Vastuullisuus

Vastuullisuus tarkoittaa kykyä tehdä suunnitelmia, toimeenpanna ne ja myös johtaa tehdyt päätökset. Vastuullisuutta on aktiivinen talouden hoito ja faktoihin perustuvat investointipäätökset. Nämä luovat edellytykset kehittää strategian mukaisesti Porvoosta unelmien kotikaupunkia.

Nykyisten työpaikkojen ylläpitoon ja uusien luomiseen Porvoossa tarvitaan kaupungin vahvaa omaa panostusta yhteistyössä yritysten kanssa. Jatkossa emme voi yksinomaan luottaa siihen, että Nesteen yhteisöverotulot tuovat ”ylimääräeuroja” Porvoolle. Työpaikat ovat varma tae elinvoimaisuuden kasvamiseen ja luovat pohjaa kestävälle taloudelle. Ilman kestävää taloutta ei voida luoda tulevaisuutta.

Kokoniemen alueen jatkokehitys tulee olla priorisoinnissa korkealla Porvoon kehittämisessä. Tämä kehitystyö tulee tehdä kaupungin ja yksityisten yritysten yhteistyönä. Näin edistämme Porvoon kiinnostavuutta muuttokohteena. Yhteisenä tavoitteenamme tulee olla entistä elin- ja vetovoimaisempi Porvoo sekä työ- että asuinpaikkana nykyisille ja tuleville porvoolaisille.

Keskusta ja kiinteistöt

Kaupungin hallinnassa on keskustan alueella useita tyhjiä kiinteistöjä ja/tai tonttimaata. Miksi emme myy tiloja, joita kaupunki ei käytä? Miksi niissä ei ole kaupungin toimintoja, joiden käyttäjät myös toisivat lisää päivittäistä elämää keskustan alueelle? Tavoitteena tulee olla elävä keskusta, johon kuuluvat sopusoinnussa niin asunnot, virastot, palvelut kuin kaupatkin. Lisäksi sujuva liikkuminen keskustassa niin jalan, pyöräillen kuin autollakin tulee taata. Keskustan palvelut ja kaupat huomioon ottaen pysäköinti tulee olla ongelmatonta. Keskustan kehittämisen lisäksi on huomioitava palvelukylät, joissa tulee olla hyvät mahdollisuudet asua ja viihtyä.

Nykyhallituksen tavoitteena on härkäpäisesti ajaa läpi hyvinvointialueet. Luodaan jäykkä ja kallis uusi hallinnon välirakenne, joka ei paranna porvoolaisten palveluja

Uusia tapoja toimia

Päätösvalta soteasioissa siirtyy kauemmaksi. Tämä ei ole reilu ratkaisu porvoolaisten kannalta, mutta valittaminen ei vie asioita eteenpäin. Meidän on Porvoossa löydettävä uusia tapoja toimia.

Kaikenikäisille porvoolaisille on jatkossa taattava vähintään nykyisen tasoiset sotepalvelut. Digitalisaation hyödyntäminen, hallinnon keventäminen, rakenteiden uudistaminen, palvelusetelien käyttö ja eurojen siirtäminen konkreettiseen työhön ovat esimerkkejä, miten voimme onnistua tässä.

Lisää julkaisuja

20.1.2022

”Tämä olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten” – kaupunginhallitus päättää Porvoon myytävistä ja purettavista kiinteistöistä helmikuussa

Julkaistu Uusimaa lehdessä 19.1.2022. Kirjoittaja Jyrki Hämäläinen Porvoon kaupunginhallitus ei maanantaina tehnyt päätöksiä kaupungin omistamien kiinteistöjen kohtalosta (UM 15.1.22). Asia

4.1.2022

Olkoon vuosi 2022 tekojen vuosi

Julkaistu Uusimaa sanomalehdessä 4.1.2022 Porvoossa tulee tänä vuonna päästä suunnitelmista toteutukseen. Tämä on selkeä ja vahva viesti, joka ontullut ainakin

17.12.2021

Ensin on vietävä läpi muutosprosessi

SOTE-uudistuksen toteutukseen kokonaisuudessa on Suomessa arvioitu kuluvan tulevina vuosina 5 000 – 7 000 miljoonaa euroa (5-7 miljardia €). Edellisen hallituksen aikana puhuttiin jopa miljardien säästöistä.