Jokiranta Porvoo
Jorma Wiitakorpi / Kirjoituksia / Kyky uudistua määrittelee tulevaisuuttamme

Kyky uudistua määrittelee tulevaisuuttamme

Julkaistu:

Julkaistu Uusimaa-lehdessä 31.8.2021

Jokiranta Porvoo

Muutos on varma asia tulevaisuudessa. Muutos on aina myös mahdollisuus kehittää jotain uutta. Muun muassa ilmastonmuutos on realiteetti, jonka myötä esimerkiksi olemme jo muuttaneet toimintatapojamme. Jätteiden lajittelu ja kierrätys ovat jokaiselle meille tätä päivää. Jatkossa kaikkien meidän on muutettava lisää vanhoja toimintatapojamme

Todellinen uudistuminen edellyttää usein siirtymistä ensin epämukavuusalueellemme. Olin viime viikolla Oulussa puhumassa seminaarissa, missä lisäksi oli esitelmöimässä entinen maajoukkuejääkiekkoilija ja ”Kärppäikoni” Lasse Kukkonen. Lasse kertoi omia kokemuksiaan muutostilanteista, ja kuinka parhaat tulokset ovat syntyneet silloin, kun niihin menty ihmisten epämukavuusalueiden kautta.   

Onnistuneet muutokset ja uudistumiset tapahtuvat ainoastaan silloin, kun ihmiset myös ymmärtävät sen tarpeellisuuden. Ruotsissa työskennellessäni yhtiöiden hallituksissa puhuttiin usein asioiden ankkuroinnista (förankra). Tällöin annettiin ihmisille, joita muutos koskee, mahdollisuus tuoda esille oma mielipiteensä ja niistä keskusteltiin. Kun päätös on keskustelujen jälkeen tehty, niin sen jälkeen tapahtuu myös sitoutuminen ja samaan suuntaan kulku. Muistettava on kuitenkin, että pelkkä keskustelu ilman päätöksiä ja niiden toteuttamista ei tuo tulosta.

Meille on tulossa merkittävä muutos SOTE-uudistuksen tulessa voimaan nykytietojen mukaan 2023 alusta. Siitä on nykytiedolla vaikea löytää Porvoolle positiivisia asioita ainakaan tällä hetkellä. Ensimmäiset konkreettiset toimenpiteet on jo tehty. Kaupunginhallitus nimesi valmisteluryhmän Ann-Sofi Silvennoisen johdolla viemään asioita eteenpäin. Oleellista on nyt myös poliitikkojen aktiivinen rooli määritellessä Porvoon tavoitteita uudessa tilanteessa. Porvoolaisilla on tällä hetkellä useat sotepalvelut paremmassa kunnossa kuin muissa hyvinvointialueemme kunnissa. Sotepalvelujen taso ei tulisi jatkossakaan heikentyä. Tässä tarvitaan yhteistyötä ja päätöksiä yli puoluerajojen.

Lisää julkaisuja

20.1.2022

”Tämä olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten” – kaupunginhallitus päättää Porvoon myytävistä ja purettavista kiinteistöistä helmikuussa

Julkaistu Uusimaa lehdessä 19.1.2022. Kirjoittaja Jyrki Hämäläinen Porvoon kaupunginhallitus ei maanantaina tehnyt päätöksiä kaupungin omistamien kiinteistöjen kohtalosta (UM 15.1.22). Asia

4.1.2022

Olkoon vuosi 2022 tekojen vuosi

Julkaistu Uusimaa sanomalehdessä 4.1.2022 Porvoossa tulee tänä vuonna päästä suunnitelmista toteutukseen. Tämä on selkeä ja vahva viesti, joka ontullut ainakin

17.12.2021

Ensin on vietävä läpi muutosprosessi

SOTE-uudistuksen toteutukseen kokonaisuudessa on Suomessa arvioitu kuluvan tulevina vuosina 5 000 – 7 000 miljoonaa euroa (5-7 miljardia €). Edellisen hallituksen aikana puhuttiin jopa miljardien säästöistä.