Jorma Wiitakorpi

Kuka olen?

Jorma Wiitakorpi

  • 64 vuotta
  • Naimisissa
  • Kaksi aikuista lasta
  • Kolmen lapsen isoisä
  • Australian paimenkoira Viivi

Porvoolainen vuodesta 1964
Muutin Porvooseen vuonna 1964, kun isäni tuli töihin Nesteelle eli olen ollut porvoolainen 56 vuotta. Kouluni kävin Porvoossa. Ylioppilaaksi pääsin Linnankosken lukiosta. Tämän jälkeen opiskelin tuotantotalouden diplomi-insinööriksi ja siirryin työelämään 1981.

Mukana vaaleissa ja politiikassa

Olin ensimmäistä kertaa kunnallisvaaliehdokkaana keväällä 2021. Vaaleissa sain hyvän kannatuksen ja Porvoon kokoomuksen listoilla suurimman äänimäärän. Vaaleissa kokoomus nousi ensimmäistä kertaa Porvoon toiseksi suurimmaksi puolueeksi ohi vihreiden ja demarien. Puolueiden välisten neuvottelujen tuloksen minut valittiin elokuun alusta alkaen Porvoon kaupungin hallituksen puheenjohtajaksi. Nyt olen mukana Itä-Uudenmaan hyvinvointialuevaaleissa kokoomuksen ehdokkaana.

Yli 30 vuoden kokemus liike-elämän johtotehtävistä

Työelämässä olen toiminut yli 30 vuotta eri yritysten toimitusjohtajana, hallitusten puheenjohtajana ja jäsenenä. Tänä aikana olen saanut kokemusta niin startup -yrityksistä, perheyrityksistä, pääomasijoitusyhtiöistä, liikelaitoksista kuin pörssiyhtiöistäkin. Pääosa näistä yrityksistä on ollut mukana kansainvälisessä liiketoiminnassa. äiden yritysten tuotannollista toimintaa on ollut eri puolilla Eurooppaa sekä Kiinassa, mikä on luonut minulle mahdollisuudet tutustua useiin eri kulttuureihin. Olen ollut mukana viemässä läpi useita erilaisia muutosprosesseja näissä yrityksissä niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Tällä hetkellä toimin hallitusammattilaisena. Olen hallituksen puheenjohtaja kolmessa eri yrityksessä ja lisäksi hallituksen jäsenenä kolmessa muussa yhtiössä. Yritykset ovat pääosin pk-yrityksiä. Yksi näistä on kiertotalousyhtiö, jonka toiminnassa kehitetään ratkaisuja, joilla on vaikutusta mm. ilmastonmuutokseen liittyviin asioihin. Porvoon Energian hallituksessa toimin asiantuntijajäsenenä 2017–2021.  

Olen toiminut yli 15 vuotta partnerina Boardmanin osaamisverkostossa. Boardman Oy on hallitusammattilaisten osaamisverkosto, jossa on 55 partneria kehittämässä aktiivisen omistajuuden ja hallitustyöskentelyn osaamista ensisijassa Suomessa. 

Urheiluseurojen ja yhdistysten toiminta lähellä sydäntä

Porvoossa olen ollut mm. mukana perustamassa jalkapalloseura FC Futuraa, ollut jääkiekkoseura Porvoon Huntersin ensimmäinen puheenjohtaja ja toimin useamman vuoden myös Porvoon Taitoluistelijoiden hallituksessa. Kaikissa näissä seuroissa vietiin tuolloin läpi merkittäviä muutosprosesseja, joissa edellytettiin toimivaa yhteistyötä. Luotiin lapsille ja nuorille ympäristöjä, joissa on mahdollista toimia yksilönä ja tai ryhmässä. Nykyään seuraan aktiivisesti lastenlapsien harrastusten myötä lasten ja nuorten liikuntatoimintaa. Olen myös aktiivinen Taidetehtaan kulttuuripalvelujen käyttäjä.

Olen työelämässä ja harrastustoiminnassa oppinut, ettei kukaan kykene yksin viemään asioista läpi, vaan onnistuminen vaatii aina hyvän tiimin. Tämä tiimityö on osittanut toimivuutensa myös Porvoon Rotareissa, joissa olen ollut mukaan toiminnassa lähes 20 vuotta.

Liikunta on aina ollut keskeisessä asemassa päivittäistä elämääni. Edelleen pyrin liikkumaan mahdollisimman paljon niin kuntosalilla kuin luonnossa koiran kanssa ja syksyisin sieniä etsimässä. Olemme aiemmin perheen kanssa tehneet paljon yhteisiä matkoja. Nykyään yhä enemmän aikaa kuluu Porvoon kaupungin asioiden edistämiseen, mutta myös mökillä yhteisissä puuhissa.

Olen aina nauttinut ystävien tapaamisista ja mielenkiintoisista keskusteluista ihmisten kesken. Tärkeä asia on minulle ollut yhdessä muiden innokkaiden kanssa vaikuttaa asioihin ympäristössäni.

Itä-Uudenmaan hyvin vointialueen rakentaminen toimivaksi ratkaisuksi on iso haaste  

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen rakentamissa toimivaksi kokonaisuudeksi ensimmäinen valtuustokausi on hyvin ratkaiseva. Tällöin tehdään isoja päätöksiä mm. organisaation rakenteista, palvelukonsepteista, toimintatavoista. On kyettävä toimimaan hyvänä työnantajana ja samalla muistaen, että organisaatiosta tulee tehdä joustava, jota voidaan myös muuttaa tarpeiden mukaisesti.  Nämä ensimmäisellä valtuustokaudella tehtävät päätökset vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen. Tässä työssä uskon, että kokemukseni useista eri muutosprosesseista sekä erityyppisten organisaatioiden johtamisesta olisivat tärkeitä asioita onnistumisen kannalta.

Tärkeitä asioita hyvinvointialueen rakentamisessa toimivaksi kokonaisuudeksi   

  • Palvelut on kyettävä tuottamaan mahdollisimman kustannustehokkaasti hyödyntäen nykyistä osaamista ja kokemusta, tekemällä tiivistä yhteistyötä alan yritysten, yrittäjien ja kolmannen sektorin kesken sekä hyödyntämällä aktiivisesti palvelusetelejä
  • Seinät ja kiinteistöt eivät ratkaise palvelujen laatua ja saatavuutta vaan mobiilit sosiaali- ja terveysasemat kykenevät tarjoamaan palveluja lähellä käyttäjiä
  • Digi- ja etäpalveluilla kyetään tulevaisuudessa hoitamaan yhä useampia palveluja, mutta jatkossakin on varmistettava mahdollisuudet myös ihmisten väliseen aitoon kohtaamiseen palvelutilanteissa
  • Palvelut on saatava molemmilla kotimaisilla kielillä
  • Porvoon sairaalan tulevaisuus vähintään nykypalveluilla on turvattava jatkossakin
  • Pelastustoimen riittävä rahoitus tulevaisuutta on varmistettava
  • Maakuntavero, joka nostaisi kokonaisveroastetta, ei ole tässä tilanteessa hyväksyttävä ratkaisu